Altena

 

Aantal naamdragers tijdens de Nederlandse volkstelling in 1947: 1550 personen,
waarvan in de omgeving van Hardenberg 295 personen, in Rijssen-Holten 56 personen en in het Hof van Twente 79 personen met die naam. De naam Altena is er een uit de categorie adresnaam omdat het de naam is van een zes-tal plekken of plaatsen in Nederland, dat zijn 1. Een district dat, oorspronkelijk tot Teisterband behoort hebbende, in 1332 aan Holland kwam (ten Oosten van de Biesbosch en ten Zuiden van Gorinchem, thans bij Noord Brabant), thans het Land van Altena; 2. Een blokhuis tegenover Deventer, onder Voorst, (in 1528 gesloopt); 3. Voormalig kasteel buiten de Schoolpoort van Delft (in 1573 afgebroken); 4. Gehucht ten Zuid-Oosten van Makkum, tussen Idsegahuizum en Kooihuizen (Wondseradeel); 5 + 6. Heuvel bij Almkerk, waarop het oude slot Altena heeft gestaan, verwoest in 1393. Het huidige Altena’s Laantje is één van de laatste herinneringen daaraan.
De stamboom van Altena hebben we met zes generaties kunnen herleiden tot Willem Altena,
geboren Mensink, te Markelo of zoals is vastgelegd Stokkum, een buurtschap bij Markelo, wat reeds
in 1188 wordt vermeld. Die toevoeging van Altena –wat uiteindelijk de geslachtsnaam werd- aan
Mensink is niet zo verwonderlijk omdat die naam Mensink veelvuldig voorkwam in de lijn van Arnhem naar Tubbergen. Het zou dan ook het meest te maken kunnen hebben met het onder 2. genoemde Blokhuis bij Voorst. De eerste drie generaties bleven bij het Markelo. In 1822 telde het voornamelijk Hervormde Markelo 2821 inwoners onder wie ook de 11-jarige H. Altena. In het midden van de 19e eeuw ontstond de trek via Diepenveen richting Wierden.

Details van deze familie zijn te zien in het Register Rapport. Heb je interesse in de kwartierstaat dan kan je mij via het contactformulier hierom vragen.